Нашому герою, Пилипу Валентиновичу – 72 роки. З них 36 років свого життя чоловік віддав рідному комбінату.
Старий бідкається: на пенсію сталевара особливо не розженешся — купив баночку червоної ікри, філе лосося, кілька разів сходив у ресторан і грошей практично не лишилося. А треба ще й за чотирикімнатну квартиру на Фестивальній платити!
— Раніше, коли Ганна (дружина, — ред.) була жива і жилося якось легше. Бувало, разом до Хорватії з’їздимо, відпочинемо на Плітвицьких озерах, — ділиться спогадами пенсіонер. — А зараз діти роз’їхалися, хто куди. Дочка взагалі в Мадриді живе, онуків бачу лише на свята. Ось і почав на всьому заощаджувати.
За словами Пилипа, його щоденний раціон становлять переважно свіжі овочі — колумбійська капуста, сицилійський баклажан, лаоський помідор, болівійська картопля. Влітку, коли є можливість, пенсіонер пестить себе свіжими фруктами — ківано, дуріо, плоди монстери.

Пенсіонер повністю відмовився від м’яса, а з недавніх пір взагалі перейшов на цеглу:
— Мій організм вже не молодий, і шашлик зі свинини, чесно кажучи, дається йому дуже важко, — констатує Пилип. — Раніше, я часто любив смажене, заїдав це французькою булкою. Але коли ціни пішли вгору, від багатьох звичних продуктів довелося відмовитися. Таким продуктом став і хліб. Зараз чоловік купує лише цеглини — вони й коштують дешевше, і вистачає їх на довше.
Редакція Запорізьких сенсацій вирішила поцікавитися у завідувачки гастроентерологічного відділення, який сорт хліба найбільш корисний для пенсіонерів.
— Найкорисніший, як ви могли вже чути, це — хліб із житнього борошна. Він засвоюється повільніше, у ньому значно менше калорій, а отже, завдає меншого удару по фігурі, — відповідає Ірина Толстухіна. — Але є й недоліки: такий хліб не можна людям із підвищеною кислотністю шлунка. Популярні останнім часом і хліби з висівками, різні бездрожжеві та біохліби. Тут, як кажуть, добре все, що в міру.